Reuniunea Partilor la Conventia de la Aarhus, care a avut loc la Chisinau, a constatat, urmare a sesizarilor din partea Romaniei si a unei organizatii non-guvernamentale ucrainene cu privire la proiectul Bastroe, ca Ucraina incalca, in continuare, prevederile Conventiei, conform unui comunicat MAE, potrivit Mediafax.
Cea de-a patra sesiune a Reuniunii Partilor la Conventia de la Aarhus a avut loc la Chisinau, in perioada 29 iunie - 1 iulie 2011.
"Urmare sesizarilor din partea Romaniei si a unei organizatii non-guvernamentale ucrainene cu privire la proiectul Bastroe, reuniunea a constatat ca Ucraina incalca, in continuare, prevederile Conventiei. Prin urmare Ucraina a fost avertizata ca, in situatia in care nu isi va indeplini obligatiile, se va putea decide suspendarea din drepturile si privilegiile care ii revin in calitate de parte la Conventie, cu ocazia viitoarei sesiuni (2014)", se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, in situatia in care Ucraina va lua toate masurile impuse de Reuniunea Partilor cu ocazia celei de-a doua sesiuni (Alma-Ata, 2005), avertismentul va putea fi ridicat la 1 iunie 2012.
In cadrul sesiunii din 29 iunie - 1 iulie, statele parti au ales candidatul propus de Romania si de Uniunea Europeana, Ion Diaconu, in functia de membru al Comitetului de Conformare al Conventiei.
Conventia de la Aarhus privind accesul la informatia privind mediul, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justitie in probleme de mediu a fost ratificata de Romania in anul 2000. Conventia a fost adoptata la 25 iunie 1998 in cadrul Comisiei Economice a Natiunilor Unite pentru Europa si reprezinta singurul instrument international dedicat in intregime implicarii efective a cetatenilor si organizatiilor non-guvernamentale din statele parti in luarea deciziilor cu privire la probleme de mediu. Aces