"A fost descoperit un nou grup de medicamente care poate prelungi durata de viaţă şi poate ameliora simptomele bolnavilor de cancer de prostată. Singura problemă este că tratamentul este foarte scump", spun cei de la The New York Times
În ultimele 15 luni, 3 medicamente noi care vor prelungi durata de viaţă a pacienţilor de cancer de prostată au fost descoperite şi aprobate. Dintre acestea, două au început deja să fie folosite. Este vorba despre Provenge, aprobat în iunie 2010 şi despre Zytiga, aprobat în aprilie 2011. Acest lucru se întâmplă după ce în 2010 un medicament asemănător, numit Docetaxel, a sporit şansele de viaţă ale pacienţilor bolnavi de cancer de prostată. Docetaxel este un antimitotic (un medicament care împiedică diviziunea celulară).
În multe cazuri, cancerul de prostată poate fi vindecat prin operaţie chirurgicală sau radioterapie, dacă e depistat înainte să se extindă. Dacă tumoarea s-a metastazat (s-a extins, cuprinzând alte organe), barbaţii primesc medicamente care suprimă producerea de testosteron. Testosteronul stimulează creşterea şi dezvoltarea tumorii. Medicamentele descoperite recent se folosesc pentru cazurile de metastază, numai după ce terapia hormonală nu mai dă rezultate.
În general, bărbaţii diagnosticaţi cu cancer de prostată în ultimul stadiu au o medie de viaţă de aproximativ 1 an şi jumătate, atunci când folosesc Docetaxel. Medicamentele noi au prelungit această perioadă până la 2 ani. Medicii susţin că aceste medicamente sunt o alternativă pentru chimioterapie, care este evitată de mulţi din cauza efectelor secundare. Provenge este un medicament din aceeaşi clasă cu Docetaxel, care declanşează un răspuns imun ce distruge celule canceroase. Zytiga continuă acţiunea hormonoterapiei, blocând hormonii produşi de glandele suprarenale şi chiar şi pe cei produşi de tumoare.
Medicamentele noi nu sunt, însă, li