Pe segmentul rezidenţial se simte lipsa unei direcţii
Evoluţia preţurilor locuinţelor din principalele oraşe din ţară arată tendinţe diferite
Anul 2011 trebuia să aducă stabilitate pe piaţa imobiliară, anunţau la începutul anului specialiştii din această industrie, dar modificările negative sau pozitive ale preţurilor locuinţelor par să plaseze stabilitatea undeva departe. Perioadele de creştere ale preţurilor apartamentelor şi cele de scădere au alternat în primele şase luni ale anului. Valoarea medie înregistrată de indicele imobiliare.ro în luna iunie, 1.034 euro/mp util, este cu 1,1% mai mică decât în mai, dar foarte apropiată de cea înregistrată la finele lunii decembrie 2010 (1.033 euro/mp util). Valorile calculate la nivelul principalelor oraşe din ţară arată însă tendinţe diferite. Per ansamblu, în acest semestru am asistat la creşteri uşoare de preţ în Bucureşti, Constanţa, Timişoara şi Ploieşti, în contrast cu evoluţiile în scădere din Braşov, Cluj-Napoca şi Iaşi. Acolo unde s-au înregistrat, creşterile de preţ au fost mai accentuate pe segmentul apartamentelor noi. La nivelul marilor oraşe, analiza pe categorii de apartamente după numărul camerelor, arată evoluţii diferite.
Se simte lipsa unei direcţii pe segmentul rezidenţial
Indicele naţional imobiliare.ro are la jumătatea anului o valoare de 1.034 euro/mp util, foarte apropiată de cea înregistrată cu şase luni în urmă. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica valoarea de 1.163 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 11,1% mai mici. În majoritatea oraşelor analizate, evoluţiile au fost diferite pe cele două segmente noi şi vechi.
"În acest semestru, variaţii mai mari ale preţurilor au avut loc pe segmentul apartamentelor noi unde asistăm pe de-o parte la scăderi de peste 5% cum s-a întâmplat la Braşov, dar şi la