La cererea FMI, autorităţile au pregătit un plan de înlocuire a actualilor manageri de la societăţile cu capital majoritar de stat cu unii mai performanţi, la începutul anului viitor. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Directorii de la companiile de stat nu vor mai avea emoţii pentru funcţia ocupată doar în preajma alegerilor sau la remanierea miniş trilor. Din ianuarie 2012, toţi managerii societăţilor cu capital majoritar de stat vor fi numiţi pe criterii de performanţă şi în urma unui proces internaţional de recrutare, potrivit scrisorii de intenţie transmisă FMI de autorităţile române.
Astfel, directorii generali şi cei financiari ai companiilor de stat vor fi selectaţi de către firme de recrutare pentru ca la cârma societăţilor să vină doar profesionişti, fie ei străini sau români. De asemenea, numirile în consiliile de administraţiile ale companiilor de stat se vor face doar după ce competenţele acestora vor fi verificate de către un grup de experţi.
Fiecare minister care are în subordine companii cu capital majoritar de stat va selecta o companie specializată pe resurse umane care va face selecţia viitorilor manageri, "conform competenţelor şi cunoştinţelor în domeniul respectiv", ne-au spus surse din Ministerul de Finanţe.
Chiar dacă au existat discuţii referitoare la faptul că la cârma companiilor de stat trebuie să vină manageri străini, candidaţii din afara ţării vor concura în rând cu cei din ţară. "În cadrul procesului de selecţie nu vor putea fi favorizaţi străinii, din cauză că ar fi o discriminare pentru candidaţii români", ne-au explicat sursele citate.
Actualii directori îşi vor putea recâştiga funcţiile
Potrivit acestora, actualii manageri au şansa să ocupe aceleaşi funcţii şi după 1 ianuarie 2012, cu condiţia să participe la concurs şi să dovedească faptul că deţin competenţele necesare