În acest început de iulie, aţi putea încerca un meniu echilibrat şi uşor, compus dintr-o supă de fasole verde (legumă de sezon) - ale cărei arome speciale vor fi date de cubuleţele de slănină afumată prăjite, de pătrunjelul verde tocat şi de puţină brânză rasă; urmată de crostini de cod (pentru prepararea cărora folosim pesmet şi asta ne poate convinge să renunţăm la pâine – nici supa nu se mănâncă cu pâine, după cum bine ştiţi), în vreme ce tarta cu mere rase, arome de lămâie şi un mereng crocant de la desert va face ziua noastră dulce, interesantă şi parfumată.
Supă de fasole verde
Ingrediente: 1-2 felii de slănină afumată, 25 g grăsime (ulei, unt sau untură), o ceapă mare, un căţel de usturoi (opţional), 2 morcovi, un litru şi un sfert de supă de vită (obţinută prin fierberea unui os de vită) sau un litru şi un sfert de apă fiartă în care s-au dizolvat cuburi de supă concentrată, un castron (mediu) de fasole fasole verde (curăţată, spălată şi ruptă în bucăţi potrivite), pătrunjel tocat, brânză rasă.
Preparare: Se taie slănina mărunt şi se prăjeşte uşor pentru câteva minute în grăsime (ulei, unt, untură - după dorinţă). Se scot bucăţelele de slănină (jumărele) din tigaie, iar în grăsimea rămasă se căleşte puţin ceapa (tăiată mărunt) şi usturoiul zdrobit (dacă folosiţi). Se lasă în tigaie până se înmoaie puţin, după care se adaugă morcovii (daţi pe răzătoarea mare), lăsându-i să se înmoaie şi ei puţin şi să-şi lase culoarea şi savoarea în grăsimea încinsă. Se toarnă deasupra supa de vită (sau apa fiartă cu cuburi de supă concentrată), se adaugă fasolea verde şi bucăţelele de slănină prăjite şi se lasă pe foc 15-20 de minute. Se serveşte cu pătrunjel verde tocat şi brânză rasă.
Crostini de cod
Ingrediente: 75 g margarină sau unt, 1-2 linguriţe cu pudră de curry, 1 linguriţă cu sos Worchestershire, 1-2 linguri cu staf