Uniunea Africana a decis, vineri, in cadrul unui summit la Malabo, ca membrii sai sa nu execute mandatul lansat de Curtea Penala Internationala impotriva liderului libian Muammar Gaddafi, informeaza AFP. UA s-a oferit insa sa gazduiasca negocieri intre guvernul libian si rebeli in vederea unui armistitiu si a unei tranzitii catre democratie, fara a preciza care este rolul lui Gaddafi in viitorul tarii.
Rebelii au anuntat sambata ca oferta UA este pozitiva, intrucat ar indica faptul ca Gaddafi nu mai este vazut ca avand vreun rol in Libia.
La summit au luat parte atat reprezentanti ai lui Gaddafi, cat si ai rebelilor.
"Vom lansa foarte curand negocieri in Addis", a anuntat presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma.
Intr-o rezolutie adoptata de grupul format din 53 de natiuni, UA "decide ca statele membre nu coopereaza la executarea mandatului de arestare" impotriva colonelului Gaddafi si cere consiliul de securitae sa "puna in functiunune dispozitiile in vederea anularii procesului de la Curtea Penala Internationala in vederea Libiei".
In plus, UA condiera ca "mandatul de arestare complica foarte serios eforturile pentru gasirea unei solutii politice".
In cadrul conferintei de presa de inchidere, presedintele comisiei Uniunii Africane, Jean Ping din Gabon, a afirmat: "Suntem impotriva impunitatii. Suntem pentru lupta impotriva impunitatii. Treizeci si una de tari africane fac parte din Curtea Penala Internationala dar noi suntem impotriva modului in care functioneaza aceasta".
Procurorul Curtii Penale Internationale (CPI) Luis Moreno-Ocampo "nu condamna decat africani, nu judeca decat africani. In Afganistan, Pakistan, Gaza, Cecenia ... in Sri Lanka, doar in Africa sunt probleme? Aceasta este intrebarea care se pune", a continuat el. Uniunea Africana a decis, vineri, in cadrul unui summit l