Anul acesta, cea de-a treia ediţie a Festivalului Gastronomic şi Eco-cultural D'ale Gurii Dunării, a reunit iubitorii Deltei şi membrii comunităţilor locale, sub sloganul Savuraţi Dunărea şi Delta.
„Delta este una dintre marile valori patrimoniale ale Europei şi ale lumii, fiind a treia Deltă, în ordinea biodiversităţii din lume, după Arhipelagul Galapagos si Bariera de Corali. Delta Dunării are nu numai valori de patrimoniu de biodiversitate, dar şi patrimoniu arheologic, culinar şi enorm de multe situri arheologice pe teritoriul ei, lucru mai puţin cunoscut. Pe lângă vestita ciorbă de peşte cu apă din Dunăre, există storceag, mâncăruri de picioare de broască, ţuică de salcâm sau de papură, dovlecei umpluţi cu peşte, peşte la proţap; avem aici comunităţi de lipoveni, greci, ucrainieni, haholi, sulineni sau albanezi. Astăzi organizăm un festival dedicat în special oamenilor Deltei si tradiţiilor lor etnoculturale. E o zi de sarbatoare, este Ziua Dunării şi este ziua lor, a oamenilor care trăiesc 6 luni aproape ca în Alaska, iar noi incercăm să îi ajutăm să scoată tot acest patrimoniu multicultural la suprafaţă. Anul acesta am ales Sulina pentru că a fost cel mai cosmopolit oraş din România şi este poate cel mai bun exemplu de multiculturalitate. Vă rog să respectaţi Delta şi să încercăm ca această Dunăre să rămână nu numai albastră, aşa cum se aude în cântecele austriece sau româneşti, ci şi verde", a declarat Liviu Mihaiu, preşedinte Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.
În cadrul celei de-a treia ediţii a festivalului-concurs de tradiţie culinară D'ale Gurii Dunării, echipe de bucătari iscusiţi din opt comunităţi deltaice (Chilia Veche, Crişan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina şi Sulina) s-au întrecut în prepararea de bucate tradiţionale specifice Deltei, cu peşte de Dunăre şi Deltă, legume proaspete, mirodenii şi deserturi îmbietoare. Sp