"Momentul de cotitura va fi atunci cand cele doua maluri ale Prutului isi vor asuma si vor intelege ca ceea ce le uneste este incomparabil mai mult decat ceea ce le desparte"
Dan Dungaciu este profesor universitar si Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI). Prin studiile, materialele si cartile sale despre realitatile politice din stanga Prutului, a ajuns vocea cea mai credibila la Bucuresti, Chisinau si Bruxelles, in ce priveste situatia de ansamblu din R. Moldova. In anul 2010, a detinut functia de consilier prezidential pentru integrare europeana, al presedintelui R. Moldova. Cu ocazia lansarii la Chisinau a ultimei sale carti, "Basarabia e Romania?", Domnia Sa a fost placut surprins sa ofere un interviu pentru "Formula AS".
"Este usor sa scoti R. Moldova din URSS, dar e mai greu sa scoti URSS-ul din R. Moldova"
- Am in fata, stimate Dan Dungaciu, un om de o eruditie rara, cu o pregatire profesionala implinita in cele mai prestigioase institutii occidentale si americane, un specialist care ar fi putut oricand sa lucreze la Washington sau la Londra; dar uite ca acest foarte bun specialist e mai mult la Chisinau, decat in capitalele Uniunii Europene. Multi colegi de-ai mei va cred un basarabean sau un roman cu vechi radacini basarabene, care trece Prutul dintr-o chemare mai adanca, a stramosilor sai. E o ciudatenie, o datorie sau un crez ca trebuie sa fii acolo unde neamul tau are cea mai mare nevoie de tine? Cum si cand ati descoperit Basarabia?
- In carne si oase, ca sa spun asa, am cunoscut Basarabia dupa 1989, cand m-am intalnit, la Bucuresti, cu romanii din stanga Prutului. Relatiile s-au mentinut, curiozitatea a fost atatata, iar apoi am inceput sa cunosc Basarabia prin intermediul presei sau al cartilor interbelice, la care am inceput sa am acces dupa 1990.