Actele se depun la Serviciul Public Comunitar de pe raza localităţii unde solicitantul are domiciliul. Pe lângă documente necesare precum certificat de naştere, de căsătorie sau act de spaţiu, solicitantul trebuie să achite şi o taxă în valoare de 11 lei.
Pentru a veni în ajutorul vrâncenilor care trebuie să obţină sau să-şi preschimbe cartea de identitate le aducem la cunoştinţă o serie de paşi obligatorii pe care trebuie să-i urmeze.
Tinerii care împlinesc vârsta de 14 ani trebuie să se prezinte, alături de unul dintre părinţi sau de tutorele legal, la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (S.P.C.E.P.) de pe raza localităţii de domiciliu cu un dosar ce include următoarele acte: cerere tip, certificatul de naştere (original şi copi), actul de identitate al unuia dintre părinţi, al tutorelui sau al reprezentantului legal, actul de spaţiu (original şi copie), certificatul de căsătorie al părinţilor sau, după caz, hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă dacă părinţii sunt divorţaţi (original şi copie).
La acestea se adaugă o chitanţă obţinută în urma plăţii, la S.P.C.E.P., a unei taxe în valoare de 11 lei.
Schimbarea buletinului expirat
În schimb, la expirarea termenului de valabilitate a buletinului mai este necesară, pe lângă actele sus menţionate, documentul de identitate expirat şi, dacă este cazul, certificatul de deces al soţului sau soţiei.
Vrâncenii care şi-au pierdut cartea de identitate trebuie să prezinte la SPCEP adeverinţa de înregistrare la Poliţie a reclamaţiei de furt, dar şi un alt document oficial cu fotografie (permis de conducere, carte de alegător sau paşaport).
„Eliberarea actului de identitate poate dura între o săptămână şi 20 de zile, dar dacă solicitantul este foarte grăbit, buletinul poate fi eliberat şi în maxim trei zile. Nu există o taxă de urgenţă", declară Neculai Cojocar