In ultimii ani, de cand recesiunea economica mondiala s-a manifestat puternic, unele afaceri prospera sau macar reusesc sa se mentina la un nivel acceptabil in Iasi. Printre ele, se regasesc si firmele mici si mijlocii care prelucreaza metale si comercializeza aceste produse sau servicii din acelasi domeniu. Ele si-au crescut vanzarile, au obtinut mai multi clienti, adaptandu-se la cerintele pietei si posibilitatilor financiare. Cu toate ca pretul materiei prime este variabil, dar cu o tendinta de crestere, intreprinderile din domeniu incearca sa atraga oamenii prin preturi constante si accesibile.
Societatile care produc si vand obiecte din fier forjat si-au dublat profiturile in ultimii doi ani, iar reprezentantii lor sustin ca in viitor afacerile vor functiona cel putin la fel de bine ca pana acum. Cele mai bine vandute sunt gardurile si portile, care aduc sume mari in conturile societatilor. Pentru o poarta din fier forjat dintr-o gama medie, cumparatorii trebuie sa plateasca intre 2.500 si 3.500 de lei, in functie de dimensiuni, model sau de complexitatea detaliilor. In gamele de varf se gasesc porti mari, de peste 4 metri lungime si 2 inaltime, care costa pana in 12.000 de lei. Administratorii firmelor spun ca metoda de a atrage noi clienti este pastrarea preturilor la aceleasi valori sau chiar micsorarea lor, in conditiile in care achizitionarea materiei prime este din ce in ce mai costisitoare. Chiar daca economia trece printr-o perioada de criza, numarul angajatilor nu a fluctuat vizibil, fiind diferente mici de personal intre 2008 si 2011. Din aspectul relatiei cu statul si taxele care trebuie platite, firmele specializate nu au avut parte de inlesniri, chiar dimpotriva, au trebuit sa suporte cresterea TVA.
Intreprinderile care se ocupa de prelucrarea aluminiului au inregistrat, de asemenea, profituri mari din vanzari. Cheia succesului a f