Razele solare atrag valuri de investitori pe plajele românești. Nu în vacanță, ci seduși de subvenția acordată de stat pentru fotovoltaic, triplă față de cea din eolian.
După ce anii trecuți investitorii au „împânzit“ România cu eoliene, cel puțin la nivel declarativ, acum a venit rândul panourilor solare. Peste 250 de proiecte au primit aviz tehnic de racordare (ATR) sau chiar contracte de racordare, pentru instalarea a 214 megawați (MW) fotovoltaici. Motivul: acordarea unui număr de șase certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în rețea, față de două, pentru eoliene.
Prețul minim al unui astfel de certificat e de 27 de euro, iar cel maxim, 55 de euro. Așadar, un investitor ar încasa 330 de euro/MWh doar din certificate, dacă le-ar vinde la valoarea maximă. „Prin modificările aduse legislației, a fost crescut numărul de certificate verzi pentru energia solară de la cinci la șase, astfel că și interesul este pe măsură“, ne-a declarat Adrian Borotea, director afaceri corporatiste CEZ România. Având în vedere că pentru fiecare megawatt instalat investiția necesară se situează între trei și patru milioane de euro, rezultă o sumă între 640 și 850 milioane de euro. Potrivit specialiștilor din domeniu, investițiile totale în următorii ani ar putea depăși cu ușurință un miliard de euro, întrucât investitorii se află încă în stand-by.
În așteptarea avizului Comisiei Europene
Momentul mult așteptat de investitori ar putea veni în următoarele două luni, atunci când este posibil să apară avizul Comisiei Europene pe schema de sprijin pentru energia produsă din surse regenerabile. Acest lucru va deschide calea implementării proiectelor aflate în așteptare. Va fi fotovoltaicul un nou boom? Părerile specialiștilor sunt împărțite.
Dacă Adrian Borotea crede că nu va urma un boom în fotovoltaic similar celui al investițiilor în energie eoliană,