Sute de localnici, turişti, politicieni şi voluntari de mediu s-au delectat ieri la Sulina cu preparatele tradiţionale din peşte pregătite de bucătăresele din Delta Dunării.
1 /.
Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta” a organizat astfel a treia ediţie a festivalului cultural-gastronomic "D-ale gurii Dunării" ,eveniment legat de in fiecare an de „Ziua Dunării”. Din cele opt standuri amenajate în piaţa centrală a oraşului, bucătăresle şi-au îmbiat oaspeţii cu bucate tradiţionale preparate după reţete transmise din generaţie in generaţie, ştiucă umplută, ardei umpluţi cu peşte, sarmale cu peşte , chifteluţe din peşte, raci fierţi, scordolea, dovlecei umpluţi cu peşte , glafi adică peşte afumat în foetaj, guvizi lipovenesti „pescuiţi de sub stânca Capului Doloşman” şi multe cocături , piroşchi cu visine şi brânză dulce , clătite , faguri cu „gem de smochine făcut în casă şi cu produse din curţile noastre, naturale şi sănătoase”.
De la niciun stand nu a lipsit delicioasa ciorbă de peşte gătită după reţeta din Delta Dunării. „Se pune întâi crapul , că are carnea mai grea, urmează somnul , la fel de greu, fierb cel pţin 20 de minute şi abia apoi punem plătica, caras ,babuşcă şi lin,în special, la sfârşit scoatem peştele pe care îl servim separat şi ciorba în care am pus verdeaţă şi alte ingrediente ,separat” a explicat bucătarul şef al echipei din Pardina, Adrian Naumencu.
Gustarea bucatelor , înmuiată cu ţuică din salcâm, a fost inviorată de ansamblurile de cântece şi dansuri ale comunităţilor din Delta Dunării.
Invitatul special al festivalului, ministrul mediului Laszlo Borbely,îndrumat de „ cunoscătorul „ Ivan Patzaichin, nu s-a lăst până nu a încercat toate bucatele. El a constatat că printre preparatele bucătăreselor „numai mămăliga nu are peşte” iar mâncarea care l-a cucerit a fost scordoleaua, „e nemaipomentă, e piure cu peşte , n-am mâncat ce