Dr. NICOLETA RUS - specialist reflexoterapie - Carei, Satu-Mare, tel. 0728/18.09.85
Escarele de decubit sunt rani la nivelul pielii si al tesutului invecinat. Presiunea constanta la nivelul unei portiuni a pielii reduce aportul de sange la acea zona si, in final, produce moartea celulelor, lezarea pielii si formarea de ulceratii. Escarele de decubit apar mai ales la persoanele care stau mult timp la pat, de obicei la spitalizati, la cele care stau in scaunul cu rotile, persoanele care sunt in imposibilitatea de a se misca fara ajutor, pacientii care au incontinenta vezicala. Umezeala poate irita pielea si astfel favorizeaza aparitia escarelor. Malnutritia (o alimentatie saraca in proteine) poate duce la leziuni ale pielii si la intarzieri de vindecare, mai ales in cazul persoanelor in varsta. Odata cu imbatranirea, pielea devine rigida si nu mai poate distribui egal grasimile. De asemenea, devine mai subtire si isi pierde din elasticitate si astfel se lezeaza mai usor.
Recomandare terapeutica: Extern. Amestecam cateva picaturi din Extract din seminte de grapefruit, o capsula desfacuta, cu Extract din frunze de maslin si o capsula desfacuta de Cat's Claw (Gheara Matei). Compozitia astfel amestecata se unge pe un pansament steril si se aseaza atat pe rana, cat si in jurul acesteia. Intern: Alimentatie saraca in proteine, administrarea de Vital-fruit (3x1 capacele dizolvate in putin lichid/ zi), Noni (3x2 linguri/zi), Vitamina C (3x2 capsule/zi). Va doresc multa sanatate tuturor!
Ing. BIRCA GEORGEL - Falticeni, jud. Suceava, tel. 0745/400.400
"Am afte bucale recidivante si infectii urinare cu E.coli"
(Raspuns pentru IOANA - Vrancea, F. AS nr. 969)
Pentru afte bucale, folositi glicerina boraxata cu Nistatin sau Stamicin. Se ung bine limba, cerul gurii si gingiile. In prima zi se da de trei ori, a doua zi de doua ori,