Un nou studiu realizat de Institute of Cancer Research a descoperit ca "nu exista dovezi sau legaturi convingatoare" intre folosirea telefoanelor mobile si tumorile cerebrale, dovezile stiintifice neconfirmand astfel teoria potrivit careia aparatele celulare cauzeaza cancer, transmite AFP. Comisia care a realizat studiul a admis totusi ca posibilitatea unor repercusiuni pe termen scurt sau lung "nu poate fi exclusa".
Concluziile studiului, realizat la solicitarea International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, vin la cateva saptamani dupa un raport al Agentiei Internationale pentru Cercetari in domeniul Cancerului - parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii -, care sustinea ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile pot cauza cancerul.
"Probele, care continua sa se adune, sint suficient de puternice pentru a justifica pozitionarea telefoanelor mobile la nivelul 2b (unul din cele cinci niveluri de clasificare care definesc produsele "posibil cancerigene pentru om)", a spus la sfarsitul lunii mai Jonathan Samet, presedintele grupului de lucru. "Grupul de experti si-a fundamentat aceasta clasificare pe studii epidemiologice care arata un risc crescut de gliom, un tip de cancer al creierului asociat cu utilizarea telefonului mobil", a afirmat atunci Samet.
Institute of Cancer Research a recunoscut ca rezultatele studiului Agentiei Internationale pentru Cercetari in domeniul Cancerului sunt "comprehensive", insa a identificat unele probleme cu "realizarea studiului", care ar face dificila creionarea unor concluzii categorice.
Rezultatele, combinate cu cele dezvaluite de o serie de studii similare, au indicat ca nu exista o crestere a ratei tumorilor cerebrale, la 20 de ani de la introducerea telefoanelor mobile si la mai bine de 10 ani de cand a inceput utilizarea lor pe scara larga.
In plus, cer