„Duminica Tuturor Sfinţilor” a fost sărbătorită la Şinca Veche întru pomenirea călugărilor care s-au nevoit slujind, ţinând candela ortodoxiei aprinsă în inimaTransilvaniei. La 19 iunie, de la Sfânta Liturghie, cei prezenţi au participat la slujba de pomenire şi de sfinţire a praznicului apoi, la un concert de muzică bizantină, susţinut la Bisericile Rupestre de Grupul Evanghelia, Grup Psaltic şi de Misiune al Patriarhiei Române. „Venind, veţi vedea şi bucurie neaşteptată veţi avea”, au spus organizatorii evenimentului, respectiv preşedinta Fundaţiei Ortodox-Culturale „Maica Sfântă – Bucuria Neaşteptată”, Maria Bâgiu.
La poalele Dealului Pleşu, de lângă comuna Şinca, din Ţara Făgăraşului, localnicii venerează de generaţii Templul Misterelor sau al Dorinţelor... al Ursitelor sau Mănăstirea călugărilor alungaţi de autro-ungari. Mănăstirea ridicată în zonă poartă hramul „Sfântul Nectarie Taumaturgul” şi a fost înfiinţată cu ajutorul medicului epidemolog Maria Bâgiu, care, în 2004, după ce a ieşit la pensie, a descoperit aceste meleaguri şi a pus bazele Fundaţiei Ortodox-Culturale „Maica Sfântă – Bucuria Neaşteptată”. Aceasta a convins autorităţile locale că acest mirific loc necesită îngrijire specială şi, astfel, Consiliul Judeţean Braşov s-a apucat de asfaltat drumul din comuna Şinca Veche până la complexul mănăstiresc, deschizând astfel drumul turiştilor. De atunci a fost restaurată şi recondiţionată grota şi au loc evenimente ce ţin de viaţa religioasă.
Despre acest loc se spun multe dar, ceea ce te face să treci măcar o dată în viaţă pe la el este legenda conform căreia oricine, orice dorinţă şi-ar pune când intră în Templu, va trăi minunea împlinirii ei. În piatra fragilă au fost săpate cinci încăperi, cu două altare şi cu un horn piramidal. Pare o turlă de biserică prin a cărei deschidere se vede cerul. Prin acesta pătrund rădăcinile copacilor. Li