Lumea priveste cu admiratie catre China, uimita ca un partid comunist a dus tara in acest stadiu. Partidul Comunist Chinez implineste 90 de ani de existenta si, odata cu acest jubileu, se leapada din lanturile ideologice. Conform noii ideologii, este permis tot ceea ce aduce succesul economic. Pluripartitismul este insa departe.
Incepand cu 1980, PIB-ul Chinei a crescut in mod constant, plasand economia acestei tari pe locul doi in lume, la momentul actual. FMI porneste de la ipoteza ca, pana in 2020, China va depasi SUA si va deveni cea mai puternica economie mondiala. Guvernul de la Beijing dispune de rezerve valutare de 3 trilioane dolari, cu tendinta de crestere.
Intre timp, companiile chineze cumpara firme de renume international, iar guvernul investeste miliarde de dolari in cercetare. Comunistii chinezi au trecut la economia de piata si au creat prosperitate. In China se gasesc, momentan, 400.000 de milionari in dolari. Numai in SUA, Japonia si Germania sunt mai multi.
"Nu conteaza daca pisica este alba sau neagra - daca prinde soareci, este o pisica buna". Acesta teza a lui Deng Xiaoping, care la inceputul anilor '80 a introdus reformele economice in China, defineste si caracterul actual al PCC. "Pragmatism, in locul ideologiei. Totul este permis, daca promite crestere economica", sustine Joseph Cheng, politolog la Universitatea din Hong Kong, citat de Deutsche Welle.
Istorie, ideologie si elitism
Partidul Comunist Chinez are in spatele sau 90 de ani de existenta, marcati de suisuri si coborasuri: in razboiul de gherila, lupta impotriva Puterii si uneste tara. Ajuns la Putere, in urma politicii sale economice aventuroase, partidul provoaca cea mai grava criza alimentara dn China, pe timp de pace. Revolutia Culturala, in schimb, a separata populatia. Acum 30 de ani, comunistii deschideau tara catre lum