"Acţiunea minune" a primelor şase luni din an este "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT la Bursa de Valori Bucureşti), preţul ei crescând de opt ori, de la începutul acestui an, la 1,701 lei/unitate,în contextul în care Guvernul a anunţat, din nou, că vrea să vândă combinatul chimic, iar PCC SE, cel mai important pretendent la privatizarea societăţii, a intrat la cumpărare după ani buni în care nu a mai achiziţionat titluri de pe bursă.
Totuşi, nu toate plasamentele în piaţa acţiunilor au adus randamente de trei cifre. De exemplu, un portofoliu similar componenţei indicelui BET-XT, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, precum "BRD Groupe Societe Generale", "Transgaz", "Petrom" sau "Azomureş", a adus investitorilor un randament de 7,1%, în timp ce un portofoliu a cărui structură este similară indicelui BET-FI (al societăţilor de investiţii financiare şi al Fondului Proprietatea) a avut o creştere de doar 4%, de la începutul anului. Randamente chiar mai mici de atât, de numai 3,52%, au adus, în perioada analizată, portofolii ce includ acţiunile din structura indicelui BET (al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB), precum "Transelectrica", "Banca Trasilvania", producătorul de medicamente "Bio-farm" sau intermediarul "Broker" Cluj.
Dintre fondurile mutuale, OTP Obligaţiuni, rezultat în urma schimbării strategiei şi numelui "OTP Balansis RO", fond diversificat (cu plasamente şi în acţiuni), a adus cel mai bun randament investitorilor, de 11,35%, în primele şase luni ale anului.
Dan Popovici, director de investiţii la "OTP Asset Management SAI", a motivat modificarea fondului prin dorinţa de flexibilitate şi adaptare continuă la nevoile investitorilor.
"Trendul care s-a conturat în ultimii ani pe piaţa fondurilor mutuale de a plasa resursele suplimentare în fonduri monetare şi de obligaţiuni s