Celebrul soi de vin cu ramuri dacice este produs în cantităţi reduse, însă se comercializează, falsificat, la nivel industrial. Viticultorii vrânceni au renunţat la acest soi din cauza sensibilităţii la boli. Paradoxal, acum se vinde de zeci de ori mai multă Galbenă decât se produce.
Soiul de vin care a făcut cunoscută în toată lumea localitatea vrânceană omonimă este pe cale de dispariţie! Galbena de Odobeşti, adorată de marii boieri pe timpuri, este întâlnită din ce în ce mai rar în sticlele cu vin din comerţ. Chiar dacă pe etichetă figurează celebra denumire din podgoriile Vrancei, în sticle găseşti tot felul de falsuri.
Întrucât este un soi pretenţios, vulnerabil la boli şi greu de întreţinut, producătorii viticoli vrânceni au renunţat puţin câte puţin la Galbena de Odobeşti. Din cele 24.000 de hectare cu viţă de vie câte sunt în total în judeţ, doar 150 mai sunt cultivate cu Galbenă de Odobeşti din care 12 sunt ale Staţiunii de Cercetare Vitivinicolă din Odobeşti.
Absolut stupefiant este că deşi producţia de vin din Galbenă este pe undeva la doar 300 de tone pe an, pe piaţă se vând anual, sub celebra denumire, mii de tone de vin. De unde provine restul ne spun chiar specialiştii. „Falsuri!", este categoric ing. Dicu Mihu, directorul Staţiunii de Cercetare Vitivinicolă Odobeşti.
Golden-ul, înlocuitorul de serviciu
Loturile de vin DOC sunt îndeaproape supravegheate de specialiştii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului şi Produse Vitivinicole (ONVVPV). Este verificat până şi solul pe care sunt cultivaţi butucii de viţă de vie. Numai că, anul trecut nu a fost emisă în Vrancea nicio hologramă de acest fel pentru Galbenă de Odobeşti, iar acest soi de vin se consumă în general tânăr, în primul an de viaţă până să ajungă la maturitate, spun oenologii.
„Numai noi putem emite holograma D.O.C. Noi studiem solul pe care se cultivă vinurile