Cei 17 miniştri de Finanţe ai Uniunii Europene au decis, sâmbătă, să acorde împrumutul de 12 miliarde de euro Greciei, ce reprezintă a cincea tranşă din ajutorul de 110 miliarde de euro pe care l-a cerut statul elen în mai 2010, pentru a redresa economia statului şi a reduce datoria publică.
În urma uni teleconferinţe, cei 17 ministri de Finanţe ai zona euro au căzut de comun acord în ceea ce priveşte acordarea tranşei de 12 miliarde de euro Greciei, stat aflat în faţa unui posibil faliment, informează Reuters. Împrumutul face parte din ajutorul de 110 miliarde de euro cerut în mai 2010 de statul elen, ce trebuie oferit eşalonat până în 15 iulie 2011, dacă Fondul Monetar Internaţional aprobă efectuarea plăţii. Oficialii FMI se vor întâlni pe 8 iulie pentru a aproba plata către Grecia.
Suma de bani va ajuta statul elen să evită un potenţial faliment care ameninţă sever economia. A cincea tranşă a fost aprobată sâmbătă, după ce parlamentul a aprobat, miercuri, un nou pachet de măsuri de austeritate. Planul anticriză acceptat de forul legislativ elen a revoltat, însă, populaţia, mii de greci ieşind pe străzile oraşelor unde s-au ciocnit violent cu forţele de ordine.
Ce i-a revoltat pe greci?
Măsurile votate ar trebui să aducă economii de 28 de miliarde de euro şi urmează a fi implementate în următorii patru ani. Ele prevăd creşteri de taxe şi impozite şi introducerea unei taxe de solidaritate pentru grecii cu venituri mari. Valoarea acesteia va fi de 1%, pentru cei care câştigă între 20.000 şi 50.000 de euro pe an, 3% pentru cei cu venituri între 50.000 şi 100.000 de euro şi 4% pentru cei cu venituri de peste 100.000 de euro. O altă măsură este scăderea pragului de impozitare la 8.000 de euro pe an, de la 12.000 de euro, cât este în prezent.
Taxa pe valoarea adăugată pentru restaurante şi baruri este ridicată de la 13% la 23%. Vor fi