Unii medici de la spitalele din Capitala Moldovei sfidează piaţa muncii aflată în colaps şi adună lunar salarii din patru locuri diferite. Veniturile, care de cele mai multe ori depăşesc 10.000 de lei lunar, nu-i mulţumesc însă pe medicii care spun că sunt nevoiţi să muncească şi câte 14 ore pe zi.
Într-o perioadă în care toată lumea se plânge de lipsa locurilor de muncă, unii doctori ieşeni figurează ca fiind angajaţi şi în patru locuri diferite.
Profesorul Mircea Onofriescu spune că reuşeşte să-şi facă treaba „ca la carte“ la Maternitatea „Cuza Vodă“ pe care o manageriază, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) unde este profesor, la Clinica Omini unde conduce programul de fertilizare in vitro şi la cabinetul privat de ginecologie, după cum spune chiar el.
„Ziua este foarte încărcată pentru mine, dar secretul pentru a te descurca este să lucrezi în echipă. Eu am peste tot aceste echipe: la UMF, Omini, spital şi cabinet“, spune profesorul Onofriescu.
„Muncă subapreciată“
Deşi deţine locul I la capitolul venituri în lumea medicală ieşeană, respectiv 215.279 de lei într-un singur an, doctorul se plânge că banii nu sunt suficienţi. „Veniturile nu sunt nici pe departe pe măsura muncii pe care o depun. Actul medical şi cel didactic sunt subapreciate la noi în ţară“, completează Onofriescu.
Lucrează la stat şi la privat
Tot cu patru locuri de muncă, dar cu venituri substanţial mai mici figurează şi medicul Paul Sârbu. Acesta este doctor la secţia exterioară a Spitalului „Sfântul Spiridon“, predă studenţilor de la UMF, consultă de trei ori pe săptămână pacienţi la spitalul privat Arcadia şi are deschis şi un cabinet privat de ortopedie. Medicul susţine însă că veniturile sunt de până în 1.000 de euro lunar.
„La cabinetul privat merg foarte rar, cred că am avut doar doi pacienţi în ul