Nicolae Toboşaru a absolvit Colegiul de Comandă şi Stat Major – cursul postuniversitar focalizat pe conducerea activităţii de informaţii militare – şi este doctor în istorie. A devenit rezervist, după o carieră militară începută într-un regiment mecanizat şi finalizată într-o unitate de elită a armatei naţionale – specializată în cercetare. Este profesor asociat la Masterul de Securitate Europeană al Universităţii din Oradea şi co-editor al ineditei reviste ,,The Romanian Journal of Security Studies”. A publicat două volume cu impact în lumea diplomatică: -Parteneriatul strategic dintre România şi SUA – Fragmente de istorie în interviuri în 2009 şi Parteneriatul strategic dintre România şi SUA-Istorie şi semnificaţii geopolitice, în 2010.
Ultima apariţie editorială – care a văzut lumina tiparului şi cu sprijinul ambasadei americane din Bucureşti – merită o abordare aparte, într-un dialog prilejuit de aniversarea, peste Ocean, a Zilei Independenţei – la 4 iulie. În urmă cu 235 de ani, Congresul Continental proclama independenţa celor 13 colonii britanice, din Lumea Nouă. Declaraţia a constituit actul de naştere al naţiunii americane, care a devenit, în timp, un simbol al libertăţii pentru întreaga lume.
Generozitatea lui Emil Constantinescu
- Inedita dvs. carte, Parteneriatul strategic dintre România şi SUA a beneficiat de un cuvânt înainte semnat de ex-preşedintele României, Emil Constantinescu. De ce?
- Motivaţia ţine, pe de-o parte, de istoria Parteneriatului strategic româno-american/PSRA, iar pe de altă parte de raţiuni personale.
Una dintre realităţile PSRA este susţinerea constantă şi robustă a acestei relaţii de către întregul spectru politic românesc şi pe întreaga sa perioadă de existenţă de până acum, fapt regăsit doar în alte două proiecte politice, admiterea în NATO şi integrarea în UE.
Toţi fact