Între Botswana şi România nu există numai deosebiri, ci şi asemănări. Spre exemplu, în Botswana moneda naţională este pula şi nu p...a. În România moneda este leul. Totuşi, în momentul în care bugetarii români îşi ridică salariul, mulţi dintre ei folosesc moneda naţională a Botswanei pentru a adresa anumite cuvinte puterii.
Pula literal înseamnă ploaie în Tswana/SeTswana, deoarece ploaia este foarte rară în Botswana din cauza cantităţii reduse de precipitaţii ce caracterizează clima deşertului Kalahari. În România, în ultima perioadă de timp plouă des, dar acest fapt nu are nici o relevanţă asupra economiei.
Potrivit sitului x-rates.com, moneda naţională a Botswanei a fost la data de 30 iunie 2011 egală cu 0,153 dolari. În 2 februarie, ea valora 0,1457 dolari, iar în 30 mai, 0,1574 dolari. În România, la data de 30 mai, un leu era egal cu 0,34 dolari. Şi de aici concluzia că un leu este egal cu două pulas (pluralul monedei naţionale a Botswanei).
Potrivit Wikipedia, Botswana se confruntă în prezent cu două mari probleme: secetă şi deşertificare. Problemele deşertificării în principal provin din vremurile de secetă severă din ţară. Şi în România este deşertificare, dar aceasta încă nu a devenit o problemă de stat.
În Botswana, preşedintele este atât şeful statului, cât şi şeful guvernului. Şi în România, Traian Băsescu este atât şeful statului, cât şi al guvernului, numai că atunci când conduce executivul îşi spune Boc.
Tot în Botswana creşterea investiţiilor străine joacă un rol semnificativ în procesul de privatizare a întreprinderilor de stat. Regulamentele de investiţii sunt transparente. Şi în România investiţiile străine au un rol semnificativ în economie. De asemenea regulamentele de privatizare a companiilor de stat au fost transparente, numai că nu au fost şi respectate.
Un studiu realizat de Global Finance şi prezentat zile