Cea mai mare mâncare de ciolan afumat cu fasole din lume a intrat în Cartea Recordurilor, sâmbătă seara, la Timişoara, unde a fost gătită de zeci de bucătari din ţară şi din Israel, şi apoi savurată de bănăţeni drept cină în aer liber. Sursa: Adi PîclişanSursa: Adi PîclişanSursa: Adi PîclişanSursa: Adi PîclişanSursa: Adi PîclişanSursa: Adi PîclişanSursa: Adi Pîclişan
1 /.
Maeştri bucătari români au doborât, aseara, la Timişoara, un nou record mondial, preparând cea mai mare mâncare de ciolan afumat cu fasole din lume. Peste 1.000 de porţii din delicioasa mâncare au fost servite, la cină, gratuit, timişorenilor care au participat la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, eveniment care a avut loc în acest weekend pe platoul din faţa Stadionului "Dan Păltinişanu".
Cum se face cea mai mare tocăniţă de ciolan afumat? "Se iau 130 de ciolane afumate – mai exact 200 de kilograme, şi se fierb în apă cu sare şi foi de dafin. Mai folosim patru kilograme de ceapă. Separat am pus la fiert 50 de kilograme de fasole, în care adăugăm, pentru gust, apă de la ciolan", explică maestrul bucătar Alexandru Nagy, din Timişoara.
A fost nevoie de o super – tavă din inox, de 16 metri pătraţi, însinsă cu 16 focuri de la tot atâtea butelii şi de aproximativ 20 de bucătari români, ajutaţi de colegi israelieni de la echipa "Taste of Peace", ca să ducă treaba la bun sfârşit. "Din exchipa israelienilor fac parte evrei şi palestinieni, iar fiolosofia lor este că dacă ai un cuţit în mână poţi face mult mai mult decât război", a mai explicat Nagy. Cert este că bucătarii au meşteriot la mncare ore în şir, isprăvind-o numai bine pentru o cină copioasă.
Record omologat
Prezent pentru prima dată în România, Gissur Gudmundsson, preşedintele World Association of Chefs Societies (WACS – Asociaţia Mondială a Organizaţiilor de Bucătari)