Avand in vedere contextul european dificil, multi se intreaba acum daca criza datoriilor din Grecia va duce la destramarea zonei euro? Unii economisti par sa creada ca acest lucru se va intampla cat mai curand. Nouriel Roubini, celebru pentru ca a prezis criza financiara din 2008, a declarat ca tarile de la periferia Europei - Grecia, Spania, Portugalia - ar putea parasi zona euro in termen de 5 ani.
In luna mai 2010, economistul Joseph Stiglitz estima, la randul sau, ca Europa nu are capacitatea institutionala de a depasi criza din Grecia si are in vedere sfarsitul termenului de "euro". Altii, mai optimisti, in schimb, cred ca zona euro ar putea chiar sa iasa mai puternica din aceasta criza.
Semne de intrebare se ridica si in ceea ce priveste moneda unica. Cata viata va mai avea? Desi nu se stie exact ce se va intampla cu ea, exista insa mai multe motive pentru care trebuie salvata moneda unica.
In primul rand, istoria monedei euro este un succes. Cine ar fi crezut, atunci cand euro a fost introdus in urma cu doisprezece ani, ca ar putea castiga in fata dolarului si a multor alte valute? Moneda euro s-a impus ca moneda de referinta, insa de pe o pozitie secundara, dupa dolar. Totusi, a reusit sa consolideze rolul Europei ca o putere economica.
Cu moneda euro s-a creat o piata comuna, iar fara o fluctuatie a ratei de schimb a aparut bogatia si prosperitatea in Europa. De la introducerea sa, aproape 9 milioane de noi locuri de munca au fost create in zona euro. Companiile europene beneficiaza de aceasta dezvoltare. Ele si-au extins capacitatile de finantare si s-a ajuns la cresterea competitivitatii la nivel international, scrie Le Monde.
In schimb, incetinirea economiei mondiale a determinat ca unele tari ale uniunii monetare sa se indatoreze. Pe termen scurt, aceste tari trebuie sa fie ajutate sa-si recasti