Un sistem de depistare a hepatitei C funcţionează de peste două luni la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Craiova. Medicii spun că programul permite depistarea hepatitei în faza incipientă a bolii, înainte de a apărea simptomele. Până în prezent au fost testate aproape 1.000 de olteni.
Centrul de dispensarizare a hepatitelor virale de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Craiova a costat 12.000 de lei, bani au venit din sponsorizări. Concret, doctorii recoltează bolnavilor sânge şi, cu ajutorul sistemului, depistează prezenta virusului în organism. “Prin această metodă se depistează boala în faza incipientă, în faza precoce, înainte de a apărea manifestările clinice. Este extrem de util, pentru că, nedepistată la timp, boala poate evolua rapid şi se poate ajunge la cancer hepatic şi ciroză. Modul de transmitere al acestei boli este în primul rând prin contactul cu sânge”, a declarat conferenţiar doctor Iulian Diaconescu, managerul unităţii sanitare. Specialistul în boli infecţioase a spus că până la acest moment au fost testate prin acest sistem aproape 1.000 de olteni care au fost internaţi în spital pentru alte boli iar virusul a fost confirmat la 40 dintre aceştia. Conducerea spitalului spune că bolnavii confirmaţi cu acest virus sunt imediat internaţi. “Pacienţii găsiţi pozitiv vor fi preluaţi de un departament din cadrul spitalului şi vor fi monitorizaţi în vederea tratamentului şi evoluţiei”, a adăugat medicul Diaconescu.
Simptome, după zeci de ani
Conducerea spitalului spune că testarea este gratuită şi că au aplicat acest program după ce au văzut statisticile îngrijorătoare despre pacienţii cu această afecţiune. “Dintr-o analiză făcută pe bolnavi internaţi a rezultat o prevalenţă de peste 4%, ceea ce înseamnă că la nivelul oraşului Craiova, care are aproximativ