Şefii oraşului au cheltuit în totalitate cel mai mare credit municipal contractat de Primărie, de 200 milioane de lei. Din banii ieşenilor s-au achitat până acum doar dobânzi şi comisioane la împrumutul Dexia, fără a acoperi ratele pentru lucrări de proastă calitate şi şantiere încă deschise.
Abia la începutul anului viitor va fi plătită prima rată din creditul luat de la Banca Dexia. „Acum se plătesc dobânzile. Prima rată va fi plătită în februarie 2012, atunci când expiră perioada de graţie. Tranşele împrumutului vor fi plătite până în 2028“, a explicat Victorel Lupu, directorul economic al Primăriei. Aproape jumătate din credit, adică 91,2 milioane de lei, s-a dus pe asfaltarea a 128 de străzi. Firmele au executat lucrări de proastă calitate, în timp ce edilii au majorat contractele de asfaltări, ajungând la decontări duble.
Amanetaţi pentru promisiuni
Mai mult, „Marea asfaltare“ făcută în mandatul primarului Gheorghe Nichita s-a dovedit a fi o amplă peticeală. Multe lucrări au ieşit din garanţie, iar municipalitatea trebuie să le întreţină din bugetul oraşului.
Alt împrumut de 30 de milioane de euro
Trotuarele din municipiu au înghiţit alte 9,8 milioane de lei, multe din pavelele din parcuri şi piaţete fiind acum sărite. Două din obiectivele finanţate prin credit sunt în şantier de câţiva ani. Deşi au alocat 10 milioane de lei pentru lucrările din Tătăraşi, acestea nu sunt finalizate nici acum, iar şefii din Primărie intenţionează să scoată din nou la licitaţie o parte din proiect. Şi pasajul pietonal de la Hala Centrală a fost finanţat prin creditul Dexia cu 7,2 milioane de lei, iar lucrările vor fi finalizate abia în 2012, la cinci ani de la alocarea fondurilor.
Modernizarea iluminatului public a înghiţit din Dexia alte 27,6 milioane de lei, firmele Flash Lighting şi Luxten Lighting fiind responsabile de investiţii