Muzicianul a adus României, în 1983, primul premiu internaţional acordat unei formaţii de suflători.
Este mai tot timpul ocupat şi mereu dornic de noi performanţe. În 1982, după terminarea facultăţii, pe care a absolvit-o primul la clasa de fagot, a înfiinţat la Bacău prima formaţie de suflători din România. Alături de flautistul Dorel Baicu şi oboistul Dorin Gliga, a pus la cale un trio, pe care l-a botezat „Syrinx“.
Cei trei au reuşit să cucerească, la un an după înfiinţare, primul premiu internaţional oferit unei formaţii de suflători din România. L-au primit la concursul de la Llangollen, Ţara Galilor. În următorii 30 de ani, au fost rare concertele din străinătate ale formaţiei în urma cărora să nu se întoarcă acasă cu distincţii.
Deschizător de drumuri
„Am câştigat foarte multe premii şi, din 1982 până acum, am susţinut peste 1.000 de concerte în lume. Am cântat în toată Europa şi toată Asia. Practic, formaţia Syrinx a deschis drumul peste graniţă orchestrei Filarmonicii «Mihail Jora» din Bacău, dar şi a altor peste 40 de orchestre din ţară şi de peste hotare“, explică Pavel Ionescu.
Chiar dacă este născut la Râmnicu Vâlcea, destinul lui profesional se leagă în totalitate de Bacău. A ales să facă o carieră în muzică la Filarmonica „Mihail Jora“, imediat după terminarea facultăţii, când a aflat că aici există un director tânăr orientat spre performanţă. Aşa l-a cunoscut pe maestrul dirijor Ovidiu Bălan, alături de care, în 1986, împreună cu Liviu Dănceanu, avea să puncteze o altă premieră pentru România. „Atunci am inaugurat primul festival de muzică contemporană din ţară, «Zilele Muzicii Contemporane». Anul acesta, în octombrie, vom aniversa cea de-a 25-a ediţie a festivalului“, detaliază muzicianul.
7.000 de concerte
Nu s-a oprit însă aici cu premierele. În 1990 a înfiinţat prima agen