Romania va ramane si in acest an printre tarile cu cea mai mica pondere a taxelor in produsul intern brut (PIB), chiar daca anul trecut a crescut TVA-ul cu 5 puncte procentuale, pana la 24%, sunt de parere reprezentantii din domeniu, chestionati de DailyBusiness.ro. Care sunt motivele?
Potrivit acestora, motivul principal este faptul ca incasarile din taxe si impozite sunt destul de reduse in tara noastra.
Datele publicate recent de Oficiul European de Statistica (Eurostat) arata ca ponderea taxelor in PIB, in Romania, a scazut in 2009 pana la 27%, de la 28% cu un an mai devreme.
Acest lucru ne incadreaza printre statele cu cea mai scazuta povara fiscala din Uniunea Europeana (UE), dupa Letonia, unde ponderea este de 26,6%.
"Romania va ramane printre statele din UE cu cea mai mica pondere a taxelor in PIB. Aceasta pondere nu va trece de 29% in acest an", a declarat analistul economic Daniel Daianu.
De aceeasi parere este si analistul Ilie Serbanescu, care considera ca ponderea nu se va schimba prea mult, fara a urca la mai mult de 30%.
Exista mult putregai in administratia publica din tara noastraDaniel Daianu, analist
"Ponderea taxelor in produsul intern brut va creste usor si din cauza scaderii nivelului PIB-ului in acest an fata de 2009, ci nu din cresterea incasari mai mari de taxe", a spus Serbanescu. El a adaugat ca se pot mari taxele, precum TVA-ul, insa valoarea incasarilor ramane destul de mica.
Daniel Daianu a precizat ca in Romania se colecteaza putin in comparatie cu gradul legal - marimea taxe si impozitelor. "Romania nu e tara nici cu o valoare impovaratoare a taxelor, dar nici cu cele mai mici, insa la noi se colecteaza foarte putin", a subliniat Daianu.
Totodata, Serbanescu a mentionat ca incasarea fiscala la buget e indiferenta la ciclul economic (rece