România va face schimb de filme, de programe de radio şi televiziune sau de piese de teatru cu Coreea de Nord, potrivit unui acord semnat, recent, de Guvernul Boc cu autorităţile de la Phenian. Emisiunile se vor refereri la „dezvoltarea economică, socială şi culturală din statele lor" şi vor fi realizate în scopul „unei mai bune cunoaşteri reciproce a celor două state şi popoare".
Schimburi de elevi şi studenţi
De asemenea, părţile vor sprijini participarea la festivaluri internaţionale de film organizate de celălalt stat. Prevederea este cel puţin stranie în condiţiile în care Coreea de Nord nu produce decât filme sau programe TV cu caracter propagandistic. Majoritatea acestora sunt dedicate glorificării liderului Coreei de Nord, Kim Jong-il, care este venerat ca un „erou", „mare om politic", sau „om măreţ". Reprezentanţii PDL şi comuniştii din Coreea de Nord nu au uitat nici de ziarişti. Potrivit acordului, „părţile vor încuraja colaborarea şi schimbul de vizite între agenţiile de presă şi uniunile de ziarişti, între specialiştii din domeniul presei din cele două state".
Documentul se referă şi la schimbul de elevi, studenţi şi profesori sau la acordarea de locuri şi burse de studii, specializare şi cercetare. Totuşi, o asemenea prevedere ridică semne de întrebare în condiţiile în care, recent, Coreea de Nord şi-a închis universităţile pentru zece luni şi a trimis studenţii să muncească în fabrici, în agricultură şi în construcţii.
Pentru punerea în aplicare a acordului, cele două părţi au format o comisie mixtă, care se va întruni alternativ la Bucureşti şi Phenian pentru a încheia programe de schimburi şi a analiza modul de îndeplinire a acestora. Când vine vorba de finanţarea acordului, cele două guverne folosesc un limbaj diplomatic. „Cheltuielile ocazionate de aplicarea dispoziţiilor prezentului acord şi a programelor ce