Filmele „Independenţa României", din 1912, şi „Restul e tăcere", despre culisele realizării primului lungmetraj românesc, au fost prezentate cu mare succes în Basarabia, ca prim pas al unei Caravane a Filmului Istoric Românesc în ţările din jurul nostru locuite de români.
Interes deosebit în capitala Republicii Moldova pentru filmul românesc şi, mai precis, pentru filmul istoric românesc, fiind vorba, în cele din urmă, de istoria comună a celor două ţări româneşti actuale. Constatarea a fost ocazionată de prima ediţie a unei gale de promovare (în ţările din jurul României cu populaţie vorbitoare de limba română) a filmului istoric românesc, care a avut loc în această săptămână la Chişinău.
Evenimentul - a cărui concretizare s-a datorat eforturilor Asociaţiei pentru Integrare Culturală Europeană, sprijinită de Centrul Naţional al Cinematografiei - s-a bucurat de un real succes, "chişinăuenii" venind în număr mare la cinema pentru a se bucura de oferta cinematografică de peste Prut. (Apropo, dacă nu ştiaţi până acum, locuitorii capitalei moldave se numesc "chişinăueni", aşa cum se putea vedea scris pe panourile de pe care Igor Dodon le mulţumea acestora - pentru ce, pentru că nu l-au ales?! Dacă la început termenul ne-a stârnit ilaritate, după aceea am observat că exista o reală tradiţie a folosirii acestuia.)
Organizatorii intenţionează în viitor extinderea acestei serii de evenimente - intitulată "Caravana Filmului Istoric Românesc" - în încă patru state din jurul României cu vorbitori de limbă română, mai exact cu minorităţi româneşti: Ucraina (Cernăuţi), Bulgaria, Ungaria şi Serbia.
Două filme "siameze"
Pentru această primă ediţie a manifestării, organizatorii din România au avut o idee inedită şi originală: de a pune "în oglindă" două filme româneşti extrem de importante, ambele având drept pivot narativ Războiul de Independenţă româno