Amintirile despre perioadele fericite din trecut, împărtăşite cu prietenii, pot fi amuzante, dar nu de fiecare dată perfect adevărate.
Cercetătorii britanici au descoperit că presiunea socială care apare atunci când povesteşti, împreună cu altcineva, un eveniment la care aţi participat împreună creează amintiri false, scrie „The Daily Mail". Astfel, oamenii îşi înlocuiesc amintirile proprii cu unele „redescoperite"cu ajutorul prietenilor sau rudelor.
O echipă de cercetători de la Colegiul Universitar din Londra, Marea Britanie, a cerut unui grup mic de voluntari să urmărească un documentar. După trei zile, participanţii la studiu au revenit în laborator pentru a face un test de memorie individual, răspunzând la o serie de întrebări despre film. Ei au fost întrebaţi şi cât de încrezători sunt în răspunsurile lor. Apoi, respondenţii au participat la un nou test, de data aceasta cercetătorii oferindu-le răspunsurile celorlaţi cu care au vizionat documentarul, însoţite de fotografia fiecăruia. Rezultatele obţinute în urma acestui test au demonstrat că participanţii s-au conformat răspunsurilor grupului, oferind astfel, la peste 70% din întrebări, răspunsuri diferite de cele iniţiale.
La o serie de evaluări ulterioare, cercetătorii au demonstrat că memoriile preluate de la alţii au rămas întipărite în creierul respondenţilor, acestea înlocuindu-le pe cele originale. Oamenii de ştiinţă au scanat şi activitatea cerebrală în timpul testelor, ei descoperind legături între activitatea hipocampusului şi a amigdalei, atunci când au fost aduse în discuţie amintiri false, dar persistente. Hipocampusul este partea din creier responsabilă cu amintiri de lungă durată, în timp ce amigdala, cunoscută drept centrul emoţional al creierului, joacă un rol important în privinţa datelor obţinute în urma interacţiunii sociale.