Foste glorii ale României îşi negociază amintirile în târgul de gioarse din Militari, singurul din Bucureşti care seamănă, datorită obiectelor vândute aici, cu celebrele \"Marche aux Puces\". Sursa: FOTOGRAFII: Vlad Teodorescu
1 /.
Până la apariţia la scară mare a celebrelor consignaţii din anii ’90 şi a relaţiei blugi - bile de rulmenţi şi retur, prima manifestare a capitalismului pentru care s-a murit la Revoluţie a constituit-o talciocul. Zeci de străzi din mai toate oraşele s-au transformat, la sfârşit de săptămână, în uriaşe târguri-iarmaroc.
În prima etapă a ieşit la iveală tot ce omul de rând a ascuns, de frica ilicitului, în dulapuri sau sub macrameul primit ca dar de nuntă de la socri. Video-uri trimise de rude, nedeclarate ca "defectate", sau casete deocheate, multiplicate pe ascuns.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Văduva poetului Dan Deşliu vinde vechituri în talcioc
Apoi, au început să apară adevăratele "tunuri", multe lucruri de artă şi nu numai. Achiziţionate aici pe te miri ce şi-au găsit cumpărători în alte ţări, la adevăratele preţuri. De zeci de ori mai mari. Chiar dacă nu se regăseşte încă în nomenclatorul de meserii fiindcă nu s-a stabilit cu precizie dacă e ocupaţie sau hobby, meseria de talciocar există cu adevărat.
Cumperi, vinzi, talciocar te numeşti
I se spune "Taica Lazăr", după numele regelui comerţului cu vechituri ce a impresionat şi …îmbrăcat Bucureştiul la începutul secolului trecut. Pe numele său (aproape) adevărat Doru Gheoghiu, cu barbă şi pletele albe asortate la cercelul din ureche şi bandana de pe cap, arată ca un Moş Crăciun care s-a hotărât peste noapte să se facă biker şi, culmea, i-a reuşit!
Este unul dintre cei mai longevivi împătimiţi ai talciocurilor. De aproape 60 de ani bate tarabele târgurilor în căutarea chilipirurilor. La început de mână c