Cu o populaţie ieșită în stradă și strigând cu foarte forțele \"Nu ne vindem țara\", Executivul elen merge mai departe cu ideea de a obține 50 de miliarde de euro până în 2015, în urma unui amplu proces de privatizare. Totuși, cât de mult va fi dispus guvernul condus de George Papandreou să lase la preţ pentru a scăpa de găurile negre din buget, în condiţiile în care preţul acţiunilor pe care mizează s-a înjumătăţit în doi ani? Sursa: REUTERS
Analiștii economici consultaţi de Reuters spun că prețul acţiunilor la companiile grecești unde statul are participaţii este deja la jumătate față de 2009, iar în condițiile în care investitorii se vor lăsa mult așteptați, guvernul elen se va vedea nevoit, în unele cazuri, să accepte oferte care să nu însemne mai mult de 10% din valoarea companiilor incluse în planul de privatizare.
"Dacă lucrurile nu se schimbă, companiile de stat vor fi imposibil de privatizat sau vor fi vândute pentru doar 10% din valoarea lor", a declarat Stefanos Manos, fost ministru de finanţe şi autorul planului de privatizare a telefoniei mobile din anii '90.
Secretarul special elen pentru restructurarea activelor naţionale și privatizare, George Christodoulakis, este destul de realist privind capacitatea statului de a obține cele 50 de miliarde de euro dorite în urma privatizărilor.
Vindem mai ieftin, dar plătim din datorii
"Este adevărat că le-am putea vinde mai ieftin decât în condiţii normale, însă toţi banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru plata datoriilor", a declarat Christodoulakis.
O primă încercare de a vinde câte ceva din activele statului a fost deja făcută, însă nu a fost încununată de succes.
Scepticismul analiştilor poate fi lesne explicat dacă aruncăm o privire în trecutul nu prea îndepărtat. În zece ani, din 2000 și până în prezent, grecii au reuşit să strângă doar