Cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională a devenit obligatorie pentru cei care închiriază ambarcaţiuni. Sezonul croazierelor a început, în acest an, la Orşova, încă din martie. Oaspeţii veniţi din vestul Europei sunt interesaţi de istoria zonei Ada-Kaleh- Orşova- Clisura Dunării.
Atraşi de măreţia bătrânului fluviu, dar şi de istoria acestor locuri, turiştii străini aproape că se „întrec” la serviciile de agrement.
Cei care ajung în acest colţ de ţară, fie că sunt nemţi, fie că sunt unguri, francezi, slovaci sau polonezi, nu scapă sub nicio formă croazierele pe Dunăre.
Ofertele sunt dintre cele mai variate, în Orşova fiind acostate nu mai puţin de cinci ambarcaţiuni care-şi aşteaptă clienţii pentru o croazieră de vis pe Dunăre. Şi, pentru pune în valoare cât mai mult din potenţialul turistic al zonei, organizatorii au pus la punct un traseu bine stabilit.
„Croaziera durează între două si trei ore, în funcţie de numărul de persoane. În tot acest timp, puteţi admira frumuseţile acestui loc, cum ar fi lacul de acumulare al Barajului Porţile de Fier I, dar şi Cazanele Mici şi Mari, unde pot fi văzute Tabula Traiana pe malul sârbesc şi chipul lui Decebal sculptat în stâncă, pe malul românesc, Mănăstirea Mrăcuna, dar şi peşterile din zonă”, ne spune Iancu Martin, proprietarul unei ambarcaţiuni.
Ungurii vin pregătiţi cu hărţi
Pentru a-şi atrage clienţii, organizatorii croazierelor le oferă turiştilor şi informaţiile necesare, ghidul fiind în unele cazuri chiar administratorii.
Printre străinii care s-au îndrăgostit de Clisură se numără ungurii, cehii, nemţii, slovacii, francezii şi chiar grecii.
Cei mai interesaţi par să fie maghiarii care vin pregătiţi cu hărţi foarte vechi ale locurilor pe care le vizitează. „Cei care plătesc o astfel de croazieră trebuie să şi afle câte ceva despre