Când călătorim, acordăm mai puţină importanţă igienei mâinilor şi ne îmbolnăvim uşor. Până la vârsta de 20 de ani, aproximativ 90% din populaţie s-a confruntat cu infecţia cu virus hepatitic A, spun specialiştii.
Motivul pentru care nu toate persoanele care au avut hepatita A ştiu acest lucru este că această afecţiune se manifestă doar în 25-30% din cazuri. În rest, infecţia trece de la sine fără ca persoana în cauză să prezinte simptomele specifice. Riscul de infecţie este mare mai ales la copii, care nu şi-au conturat încă obiceiurile legate de o igienă riguroasă. Dar acest risc este crescut şi la adulţii care nu folosesc corect grupurile sanitare sau care nu se spală pe mâini înainte de a mânca.
„Din păcate, în timpul vacanţelor suntem uşor mai neglijenţi cu igiena mâinilor şi chiar dacă nu suntem noi, se găsesc mulţi alţii care fac rabat de la regulile de igienă şi ne pun şi pe noi în pericol", atrage atenţia profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti.
Hepatita A are transmitere fecal-orală, adică se transmite de la persoane care nu se spală pe mâini după ce au folosit toaleta la cele care iau contact cu acestea şi nu se spală pe mâini înainte de fiecare masă. Riscul de infecţie este crescut, pentru că virusul supravieţuieşte pe clanţele uşilor, pe întrerupătoare şi pe toate obiectele cu care intră în contact persoana cu mâinile murdare. Inclusiv produsele alimentare, dacă nu sunt spălate corespunzător, ne pot transmite hepatită A. De altfel, în Franţa a existat în anul 2010 o epidemie de hepatită A al cărei focar de infecţie au fost roşiile uscate şi congelate importate din Turcia. Virusul hepatitic A rezistă foarte bine la temperaturi scăzute. De aceea, specialiştii ne recomandă să spălăm cu atenţie şi să preparăm termic legumele congelate înainte de a le consuma.