La 1 iulie 2010, Guvernul a mărit Taxa pe Valoarea Adăugată de la 19% la 24%, provocând scumpiri în lanţ care au amânat cu nouă luni ieşirea României din recesiune. Majorarea TVA este considerată cea mai mare gafă economică a Guvernului Boc. „Adevărul“ vă prezintă tabloul efectelor acestei măsuri, la un an de la aplicarea ei.
Răbdarea şi toleranţa românilor au suferit una dintre cele mai grele încercări în urmă cu un an, când Guvernul Boc a decis să crească Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 19% la 24% şi, simultan, să taie salariile bugetarilor cu 25%. Cât de nocive au fost aceste măsuri? Majorarea tuturor preţurilor şi tarifelor la produsele şi serviciile din coşul de consum a declanşat o reacţie în lanţ care a condus la scăderea puterii de cumpărare a populaţiei şi, în consecinţă, reducerea cererii pentru companiile producătoare de alimente sau mărfuri nealimentare.
Iar reducerea consumului a inversat trendul ascendent pe care se angajase economia în prima jumătate a anului trecut, împingând din nou România spre recesiune pentru încă nouă luni. Practic, atât firmele, cât mai ales familiile românilor au avut numai de pierdut din cauza majorării TVA. De cealaltă parte, statul - care a decis această măsură doar pentru a-şi proteja propriile „afaceri", sacrificând întreaga economie - a câştigat prin creşteri destul de timide ale încasărilor din TVA, sume care oricum nu compensează suferinţele provocate fiecărei persoane fizice sau juridice în parte.
Recorduri de inflaţie şi criză alimentară
Dacă în vara trecută economiştii se aşteptau ca efectele creşterii TVA în inflaţie să se estompeze în câteva luni, realitatea ulterioară a arătat cu totul altceva. După creşterea bruscă a mediei scumpirilor (inflaţia anuală) de la 4,3% în iunie la peste 7% în iulie şi în următoarele luni, cotele inflaţiei au depăşit pragul de 8% în primăvara lui