Consumul populaţiei şi transferurile de bani de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare nu pot servi drept strategie durabilă pe termen lung pentru ţara noastră, spun economiştii.
Fără dubii, consumul gospodăriilor casnice a rămas principalul factor al creşterii economice a Republicii Moldova în primul trimestru, fiind alimentat de volumul mai mare cu 20% al transferurilor de bani de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare, susţine economistul Ana Popa, unul din autorii publicaţiei lunare „Realitatea Economică" editată de centrul Expert-Grup.
Potrivit expertului, perspectivele economice ale ţării par să fie optimiste, după cum sugerează acţiunile sectorului privat. „Astfel în primul trimestru al anului 2011 companiile autohtone, mai convinse de stabilitatea cererii pe piaţă, au decis să-şi extindă activitatea şi să investească în echipament, astfel încât formarea brută capital fix a crescut cu 32,5%. Totuşi, situaţia pare să nu fie atrăgătoare pentru investitorii străini, sursele de finanţare externă fiind în scădere", susţine Ana Popa.
Economiştii de la Expert-Grup nu au nici o îndoială că, „modelul economic vechi este singura soluţie pe termen scurt şi mediu pentru Republica Moldova". Potrivit lor, rolul Guvernului constă în a profita de avantajul fluxului de remitenţe şi a îmbunătăţi mediul de afaceri, promovând investiţiile, întrucât încrederea şi confortul exagerat (ca urmare a presiunilor reduse asupra economiei) nu pot servi drept strategie durabilă pe termen lung.