Bogdan Radu este unul dintre cei 4.000 de elevi ieşeni care au picat prima sesiune a Bacalaureatului din acest an. La liceele din zona industrială sunt doar câte 10 elevi care au promovat cu note la limită. Reprezentanţii educaţiei spun că promovabilitatea de 41,9% prezintă realitatea.
Bogdan Radu (19 ani), elev la Colegiul Tehnic „I. C. Ştefănescu“ din Iaşi, a picat Bac-ul la matematică şi biologie, unde a obţinut 2,60, respectiv 1,90. Singura notă de trecere, 7,70, a obţinut-o la limba română.
„Nu aveai cum să iei notă bună la toate cele trei obiecte. Planul meu a fost să iau o notă cât de cât mare la limba română, pe care am şi luat-o. În toamnă am să dau examenul la biologie, iar anul viitor la matematică. Nici nu visez la facultate“, spune Radu Bogdan. Cea mai mare nemulţumire a băiatului este faptul că a investit inutil bani în pregătire.
A cheltuit degeaba 6.000 de lei
„Mi-e foarte ciudă că am băgat cam 6.000 de lei în pregătire la mate un an întreg ca să iau 2,60. Mai bine nu mai făceam deloc, că s-a dovedit a fi egal cu zero“, spune tânărul. Dintre cei 191 de elevi care au dat examen la Colegiul „I. C. Ştefănescu“ doar 10 au luat notă de trecere. Şi şefa de promoţie, Valentina Roşca, a picat. Tânăra a obţinut 5,40 la română, 6,05 la matematică şi 6,40 la biologie. Situaţie similară şi la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi“, unde dintre cei 272 de candidaţi, doar 19 au luat notă de trecere.
„Notele reprezintă realitatea“
Cadrele didactice ieşene susţin că promovabilitatea redusă, de doar 41,9%, arată exact situaţia din învăţământul românesc. „Cred că procentul de la Iaşi este cam la fel cu media pe ţară. Arată nivelul real de pregătire a elevilor. Rezultatele arată că examenul acesta a devenit în sfârşit unul serios, la care s-a micşorat gradul de fraudare“, spune profesorul Seryl Talpalaru, directorul Colegiului Naţional „E