Caloriile au devenit un subiect la ordinea zilei in ultimii ani, aproape toate produsele alimentare din magazine avand mentionat pe ambalaj si numarul de kilocalorii pentru suta de grame (sau mililitri).
La prima vedere, caloriile (termen folosit in mod curent pentru kilocalorii, inclusiv de catre nutritionisti) par o notiune simpla: daca mananci mai multe decat organismul are nevoie, te ingrasi. Insa, conform Men's Health, lucrurile sunt departe de a fi simple.
Iata ce e bine sa stii - cateva mituri si adevaruri despre calorii, care te pot ajuta sa slabesti.
1. Caloriile alimenteaza organismul - gresit
Caloria este unitatea de masura a caldurii; mai exact, in secolul al XIX-lea era definita drept cantitatea de energie termica necesara pentru a creste temperatura unui mililitru de apa cu un grad Celsius. Caloriile pe care le vedem astazi pe etichetele produselor se refera insa la cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unui litru de apa cu un grad Celsius.
Termenul a intrat in lumea alimentara in jurul anului 1890, iar, initial, cercetatorii obisnuiau sa dea foc unui aliment si apoi sa foloseasca flacarile pentru incalzirea unei cantitati de apa. Cu cat apa respectiva era mai calda, cu atat alimentul avea mai multe calorii. In prezent, numarul de calorii dintr-un produs alimentar este estimat dupa continutul de carbohidrati, proteine si grasimi.
Corpul insa functioneaza cu energie chimica, produsa de oxidarea carbohidratilor, a grasimilor si a proteinelor, care are loc in celule. Atunci cand evaluezi alimentele, tine cont si de cantitatile de carbohidrati, proteine si grasimi pe care le contin, si nu doar de numarul de calorii.
2. Toate caloriile au efecte egale - nu chiar
"Combustibilul" nostru vine din cele trei surse mentionate mai sus - proteine, carbo