Intr-o zi de august in anul 1628 nava de razboi Vasa - una dintre cele mai moderne ale vremii - isi incepea prima calatorie in portul Stockholm, dar la nici 25 de minute se scufunda din cauza unor greseli de proiectare. Acum jumatate de secol, nava era adusa la suprafata, iar in 1990 s-a deschis muzeul care gazduieste epava aproape intacta si alte mii de obiecte gasite in ea. Suedezii au reusit sa faca dintr-un loc intunecos, unul dintre cele mai profitabile muzee din Nord si pana si cei mai superficiali turisti ies multumiti, in ciuda celor 15 euro dati la intrare.
Un hangar intunecos isi dezvaluie rapid secretele captivante
Biletul nu este ieftin la Vasamuseet - aproape 15 euro, iar cand intri ramai uimit cat de intunecat e totul. Nava este intr-o cladire moderna terminata acum 25 de ani, nu ai cum sa urci pe epava, insa o poti vedea din toate pozitiile fiindca exista sapte nivele de observatie. Cu timpul, ochii se obisnuiesc cu lumina putina si iti dai seama ca reflectoarele sunt gandite sa scoata in evidenta partile mai importante ale navei care ar ramane in anonimat daca totul ar fi inundat de lumina.
O data pe ora exista un tur cu ghid in diverse limbi, iar ghizii, fara a fi plictisiti, explica incantati istoria navei si fac patru opriri in diverse locuri cheie. Nu e o prezentare plictisitoare sau o simpla recitire a unui text. Turistii pot pune intrebari, sunt pusi sa ghiceasca anumite raspunsuri si li se spun si lucruri anecdotice cum ar fi faptul ca la toaletele de pe vas exista statui cu polonezi (inamici de moarte ai Suediei din secolul 17) puse special pentru a arata umilinta fata de dusmani.
Nava are 50 de metri lungime si arata extraordinar mai ales daca te gandesti ca a stat 350 de ani pe fondul marii. A avut insa norocul sa fie intr-un loc unde apele sarate si cele dulci converg, fiind ferita de viermii de mare c