În discursul susţinut cu ocazia Zilei Naţionale a SUA, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a vorbit, azi, despre reformarea României, dar şi despre românii care şi-au dedicat viaţa transformării ţării lor într-un loc mai bun.
Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile în România sunt priorităţi ale SUA, pentru că acestea fac din România un aliat strategic şi un partener comercial de încredere şi stabil, a declarat Gitenstein.
"De la acest pupitru am comparat, anul trecut, atitudinea „Asta e viaţa...” cu atitudinea „Da, putem!”, promovată de Barack Obama. Sunt încântat că în ultimul an am aflat despre existenţa multor români care întruchipează această atitudine plină de speranţă", a spus ambasadorul. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Cum a marcat Barack Obama 4 Iulie, Ziua Americii
El a dar exemplul a şapte români care cred în „Da, putem!” şi care şi-au dedicat vieţile transformării României într-un loc mai bun şi au avut un succes în aceste eforturi.
Exemple de succes
Aceştia sunt: Anamaria Hâncu şi Liana Buzea, care au lucrat la campania socială „Let’s Do It, Romania!” pentru curăţarea României la propriu. Folosind Facebook şi Twitter, în septembrie 2010, aceste două tinere au mobilizat 200.000 de voluntari care şi-au petrecut o zi curăţând gunoaie în România. Apoi Laura Ştefan, coordonatoarea programelor anticorupţie din cadrul Societăţii Academice Române, care militează pentru reformă judiciară şi bune practici de guvernare. Raed Arafat este subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. El a înfiinţat numărul unic de urgenţă pentru probleme medicale şi a susţinut ideea ca serviciilor de urgenţă să li se permită să acorde îngrijiri medicale victimelor. Sergentul major Laurenţiu Şerban a trecut peste pierderea unui picior în luptele din Afganistan şi a declarat: „Ce nu te omoară, te face ma