Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, referindu-se la gradul scazut de promovabilitate la examenul de bacalaureat din acest an, ca rezultatele necesita o analiza mai serioasa si mai profunda.
"Pe vremea mea nota 10 nu se dadea la oricine, era chiar teoria unora ca 10 inseamna perfectiune, asta apartine lui Dumnezeu, 9 e nota la nivel de profesor, deci care elev ajunge la nivelul unui profesor. Nota 8 era o nota de varf pentru un elev. Asa incat mediile noastre, chiar ale sefilor de promotii, fata de mediile unora de astazi care merg in jur de 10, 9 si nu stiu cat nu cred ca reprezinta pe plan calitativ o crestere fata de potentialul nostru", a afirmat Ion Iliescu, inainte de sedinta Biroului Permanent National al PSD, relateaza Agerpres.
Liderul de onoare al PSD a explicat ca el apartine unei generatii in care liceenii, absolventii de liceu erau probabil de 10% dintr-o generatie.
"Acum acopera foarte mult. Deci asta a dus la diluare (...) acum lucrurile se raporteaza la o masa mult mai mare de tineri care acopera cred ca peste 80% dintr-o generatie. Deci lucrurile cred ca trebuie raportate si la aceasta crestere cantitativa a oamenilor", a afirmat Ion Iliescu.
Liderul de onoare al PSD a adaugat exista posibilitatea ca acum sa fie in discutie si anumite 'defectiuni in conceptul despre bacalaureat, ce anume este examenul de bacalaureat'.
"Nu este o proba de concurs. Se finalizeaza un ciclu de pregatire. Deci, probabil, ca sunt defectiuni si in maniera in care a fost conceput si dirijat bacalaureatul. Pe vremea mea, spre exemplu, nu exista bacalaureat la nivel national, comisia de bacalaureat era a liceului, condusa de directorul liceului si profesorii pe discipline si treceam prin toate disciplinele in fata acestei comisii unice a liceului. Ei concepeau si tema si intrebarile si la oral si la scr