Vreme de două luni, imediat ce s-au stins ecourile nunţii Prinţului William al Marii Britanii cu Kate Middleton, omenirea şi-a întors ochii asupra celui mai mic stat monarhic din lume (şi a doua unitate statală, după Vatican – ca dimensiune), Principatul de Monaco, unde familia princiară Grimaldi se pregătea de asemenea de nuntă.
Predicţiile cu privire la designerul rochiei miresei, costumul mirelui sau invitaţii la eveniment au fost şi de această dată surclasate de interesul pe care lumea îl arăta meniului care urma să dea mai multă savoare ceremoniei căsătoriei Prinţului Albert al II-lea cu Charlene Wittstock, fostă înotătoare de nivel olimpic, care a reprezentat Africa de Sud în numeroase competiţii.
Încă din primăvară, când Alain Ducasse – Prinţul Bucătarilor – a gătit, într-un cadru semioficial, pentru cuplul Albert-Charlene, s-a confirmat faptul că celebrul chef cu zeci de stele Michelin la activ va conduce echipa de bucătari. Dar ce anume urma să gătească? A fost un secret bine păstrat, până sâmbătă, 2 iulie, când invitaţii au fost poftiţi să ia loc la masă. Două prestigioase locaţii din Monte Carlo au jucat un rol important la acest capitol: "Louis XV" (unde chef-de-chefs este însuşi Ducasse) şi "Fairmont", inaugurat în 1975 de Prinţesa Grace, mama mirelui de azi, situat chiar în Acul de Păr al circuitului monegasc de formula 1, şi condus de un alt bucătar celebru, Maryan Gandon.
Două reţete monegasce deschid pofta invitaţilor
În urmă cu trei veri, pe larga terasă de la Fairmont, care oferă cea mai spectaculoasă deschidere asupra Mediteranei, din întregul principat, am avut nesperata ocazie de a-i privi pe Prinţul Albert al II-lea şi pe cea care atunci îi era doar iubită, Charlene Wittstock, primindu-şi oaspeţii la o cină de gală organizată cu prilejul Regatei de Yachting, care se desfăşoară anual sub patronajul