O regionalizare a Romaniei ar putea fi benefica in contextul absorbtiei fondurilor europene, a declarat, luni, la Iasi, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.
El a subliniat totusi ca niciodata Comisia Europeana nu va impune statelor membre UE ce decizii sa ia, intrucat o astfel de hotarare precum cea a regionalizarii apartine exclusiv de autoritatile, in acest caz, ale Romaniei.
"Niciodata Comisia Europeana nu va impune un anumit mod de organizare administrativa vreunui stat membru. Decizia privind regionalizarea, daca se face sau nu, apartine statului membru, in cazul de fata, apartine Romaniei. O forma de descentralizare a gestionarii unor proiecte administrative, coborarea lor de la nivel national la un nivel cat mai apropiat de beneficiar, cred nu poate sa fie decat benefica, atat in privinta calitatii modului in care se face implementarea unor proiecte, cat si in privinta reducerii birocratiei", a declarat Ciolos, citat de Agerpres.
El a adaugat ca in cazul in care o strategie nationala cuprinde si o abordare la nivel regional pe o precizare mai buna a unor astfel de tinte strategice, atunci regionalizarea Romaniei s-ar putea dovedi benefica.
Comisarul european a afirmat totodata ca o abordare strategica privind dezvoltarea unei regiuni ar putea fi utila, mai ales pentru ca, in perioada 2014 - 2020, vor exista conditionalitati care vor fi negociate de Comisia Europeana cu fiecare stat membru in parte, privind angajamente de atingere a unor obiective prin utilizarea fondurilor.
"Din aceasta perspectiva, o eventuala decizie privind regionalizarea ar putea sa aduca un plus si modului cum sunt utilizate fondurile europene. Nu ma gandesc doar la absorbtia cantitativa, ci si la absorbtia calitativa a lor, care sunt rezultatele obtinute prin absorbtia fondurilor", a mai spus Cio