Elementele nutritive din compoziţia ei ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale şi a afecţiunilor tiroidiene. O persoană sănătoasă ar trebui să consume cel mult şase grame de sare zilnic. Hipertensivii pot opta pentru sare fără sodiu, dar îmbogăţită cu potasiu. O altă opţiune este sarea de mare.
Deşi suntem conştienţi de efectele nocive ale consumului de sare în exces pe termen lung (riscul de hipertensiune), doza zilnică recomandată (6 g) este foarte dificil de respectat. Aceasta în condiţiile în care alimentele de provenienţă industrială care ne ajung zilnic în farfurie sunt doldora de clorură de sodiu.
Deşi excesul de sare este asociat cu un risc crescut de îmbolnăvire (duce la boli de inimă sau de rinichi), nici deficitul nu face bine organismului (risc de retard mental, accident vascular cerebral, guşă endemică etc.). Deoarece în timpul verii transpirăm mai mult decât în restul timpului, corpul pierde cantităţi importante de minerale, inclusiv de sodiu.
Pentru a preveni o serie de tulburări la nivel celular, această carenţă trebuie acoperită în cel mai scurt timp. Un prim semn al lipsei sodiului din corp sunt crampele musculare şi stările de greaţă. „Sodiul este determinant pentru echilibrul electroliţilor din corp, împreună cu potasiul asigurând homeostazia osmotică. În plus, susţine funcţia nervilor, contracţia musculară şi este esenţial pentru transportul prin membranele celulare al nutrienţilor", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Necesarul zilnic de sodiu este de numai 0,5 g, care provin din 6 g de sare.
IODATĂ, previne apariţia guşei şi retardului mintal
În prezent, sarea este îmbogăţită cu iod, un element vital pentru buna funcţionare a glandei tiroide. Aceasta deoarece peste 80% din cantitatea de iod din corp se găseşte la nivelul tiroide