Statul a cheltuit în ultimii patru ani 480 de milioane de euro pentru finanţarea celor peste 200.000 de elevi care au dat examenul de bacalaureat în 2011, însă rezultatele parţiale privind rata de promovabilitate (de 50%) arată că jumătate din bani au fost cheltuiţi degeaba.
Din bugetul alocat Ministerului Educaţiei se cheltuie, în medie, câte 600 de euro pe an pentru fiecare elev de liceu, majoritatea banilor (peste 80%) fiind folosiţi pentru plata salariilor celor 60.000 de profesori de liceu, iar restul pentru achiziţia de manuale, mobilier şcolar sau pentru programe de burse.
"Cred că anul acesta rata de promovabilitate în rândul absolvenţilor de bacalaureat din Bucureşti va fi de 40-41%, înainte de contestaţii. Acest indicator reflectă realitatea şi pregătirea pe care o oferă profesorii. Există o mare problemă în ceea ce priveşte resursele umane, pentru că la grupurile şcolare plaja de admitere la liceu o reprezintă elevii care au obţinut note mici, de 4, 5 şi 6, şi este greu de crezut că în patru ani aceştia se vor remonta şi vor avea rezultate deosebite", este de părere profesorul Marian Banu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. El a mai precizat că, anul trecut, rata de promovabilitate a elevilor de liceu a fost de 61% în Bucureşti şi că, în acest an, în 60 din cele 71 de centre de examen din Capitală s-au montat camere video la examenul dat de peste 21.000 de elevi.
Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut vineri ultima probă a examenului de bacalaureat, iar primele rezultate parţiale au început să fie publicate de către inspectoratele judeţene începând de ieri dimineaţă. Cele mai slabe rezultate din istorie la bacalaureat au fost înregsitrate în judeţul Arad, unde rata de promovabilitate a fost de numai 36.43% (faţă de 86% în 2010), potrivit Mediafax. De asemenea, alte rezultate arată că p