Pentru că se vorbeşte atât de mult despre dispariţia rinocerilor din Africa şi tigrilor din Rusia este foarte uşor să treci cu vederea faptul că animalele mai mici - gândacii de bălegar, broaştele de copac - merită şi ele puţină atenţie, chiar dacă nu sunt la fel de spectaculoase ca celelalte.
Unele dintre aceste specii sunt la fel de remarcabile pe cât sunt de misterioase, informează blogul Ecocentric al revistei Time. Un asemenea animal tocmai a ajuns în lumina reflectoarelor, mulţumită unui studiu publicat în Plos One, o revistă ştiinţifică. Este vorba despre o insectă cunoscută sub numele de "barcagiul apelor" ("water boatman") sau Micronecta Scholtzi.
Aceste mici animale sunt cele mai gălăgioase din lume, ţinând cont de mărimea corpului lor, şi pot emite sunete de până la 99,2 decibeli atunci când cântă. Asta înseamnă un sunet mai slab decât cel întâlnit în staţiile de metrou şi la fel de puternic precum un camion diesel.
Din fericire pentru cei care vor să facă o plimbare liniştită pe malul râului unde trăieşte "barcagiul apelor", 99% din sunetul pe care aceste insecte îl emit se pierde atunci când traversează mediul acvatic. Sunetul rămâne, totuşi, suficient de puternic pentru ca cei 1% să poată fi auziţi.
Indiferent de cât de mult zgomot fac, este totuşi impresionant, ţinând cont că lungimea unui "barcagiu al apelor" este de mai puţin de 1,26 cm. Masculii Micronecta Scholtzi folosesc acest sunet în ritualul de împerechere, frecându-şi organele genitale de abdomen - acest fenoment poartă numele de stridulaţie (târâit) şi este acelaşi proces prin care greierii îşi cheamă partenerele în timpul nopţii. "Acest tip de manifestare poate fi interpretată ca o trăsătură secundară a selecţiei sexuale în lipsa prădătorilor", scriu autorii. Cu alte cuvinte: aceste insecte sunt vânate de foarte puţine, sau niciun alt animal cu care