Datoria publică începe să apese asupra bugetului. În iulie Ministerul Finanţelor trebuie să plătească 2,6 miliarde de euro. În primul trimestru datoria publică a crescut cu 1,2 miliarde de euro, ajungând la 48 miliarde de euro. Anii 2013 şi 2014 vor fi cei mai istovitori pentru plata datoriei.
Ultima săptămână din iulie va veni cu presiuni asupra Ministerului Finanţelor, în 23 iulie având scadenţa împrumutul sindicalizat de 1,2 mld. de euro atras de Trezorerie de pe piaţa internă în urmă cu doi ani, iar pe 29 iulie fiind scadentă o emisiune de obligaţiuni în euro.
"Club loan-ul este ca şi orice altă datorie. Se plăteşte de regulă. Nu ştiu dacă Ministerul Finanţelor are în vedere o nouă rostogolire. Nu ştiu câtă lichiditate este pe piaţă", a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
La începutul lunii iunie, după o pauză mai mare de un an, Ministerul Finanţelor a testat din nou apetitul investitorilor străini pentru titluri româneşti. Finanţele au strâns 1,5 mld. euro prin vânzarea de titluri pe cinci ani pe piaţa externă, cu jumătate de miliard peste suma atrasă în 2010, plătind un randament de circa 5,29% pe an. Secretarul de stat responsabil cu Trezoreria, Bogdan Drăgoi, a dat asigurări de nenumărate ori că ar fi putut achita toată datoria scadentă în iulie şi fără această emisiune externă în condiţiile în care există un "buffer foarte confortabil" care acoperă plăţile pe aproximativ patru luni.
În mai, Ministerul Finanţelor a vândut prima emisiune de obligaţiuni în euro lansată în acest an pe piaţa locală, pe trei ani, atrăgând sub un miliard de euro. De pe urma titlurilor de stat în lei, Trezoreria va avea în iulie scadenţe reduse care vor ajunge la maturitate de circa jumătate de miliard de lei. Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să împrumute în iulie 4 mld. lei de pe piaţa interbancară, urmând să se concentreze pe