Tot mai multe personalităţi comentează rata mică de promovabilitate a bacalaureatului. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că rezultatele examenului necesită o analiză mai serioasă şi profundă a situaţiei sistemului de învăţământ. Totodată, Iliescu şi-a amintit de perioada în care a făcut el şcoală, pe vremea când "nota 10 îi aparţinea lui Dumnezeu, iar 9 profesorului".
Preşedintele de onoare al PSD a declarat, luni, că este posibil să existe "defecţiuni în conceptul despre bacalaureat, ce anume este examenul de bacalaureat", pe care nu îl vede ca pe o "probă de concurs".
Citeşte şi:
Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei, despre cele 4 cauze ale eşecului în învăţământ
Cum a evoluat bugetul Educaţiei
"Se finalizează un ciclu de pregătire. Deci, probabil, că sunt defecţiuni şi în maniera în care a fost conceput şi dirijat bacalaureatul. Pe vremea mea, spre exemplu, nu exista bacalaureat la nivel naţional, comisia de bacalaureat era a liceului, condusă de directorul liceului şi profesorii pe discipline şi treceam prin toate disciplinele în fata acestei comisii unice a liceului. Ei concepeau şi tema şi întrebările, şi la oral, şi la scris", a povestit Ion Iliescu, citat de Agerpres.
Social-democratul a amintit că, pe vremea lui, "nota 10 nu se dădea la oricine". "Era chiar teoria unora că 10 înseamnă perfecţiune, asta aparţine lui Dumnezeu, 9 e nota la nivel de profesor. (...) Nota 8 era o nota de vârf pentru un elev. Aşa încât mediile noastre, chiar ale şefilor de promoţii, faţă de mediile unora de astăzi care merg în jur de 10, 9 şi nu stiu cât nu cred că reprezintă pe plan calitativ o creştere faţă de potenţialul nostru", a afirmat Ion Iliescu, înainte de sedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.
Totodată, Ion Iliescu a precizat că, în trecut, tinerii erau "o generaţie foarte activă" cu preocupări intelec