Pâinea şi alcoolul conduc topul pieţelor nefiscalizate, fiecare cu câte o pondere de 60% din totalul afacerilor respective. Evaziunea fiscală nu a scăzut în ultimul an, în ciuda măsurilor anunţate de Guvern. Din contră, spun liderii patronatelor, statul pierde enorm din cauza taxelor neplătite.
În timp ce oficialii anunţă reducerea economiei negre, ca efect al măsurilor luate de Guvern la presiunea Fondului Monetar Internaţional, reprezentanţii patronatelor direct afectate de acest fenomen spun că nici vorbă de vreo îmbunătăţire a situaţiei. Ba din contră, sunt sectoare - în special în industria alimentară - în care piaţa nefiscalizată a avansat cu câteva procente în 2010 şi creşte în continuare, după cum au declarat pentru „Adevărul" reprezentanţii principalelor patronate.
Majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) este una dintre cauze, alături de creşterea inflaţiei cumulată cu scăderea salariilor. Faptul că statul pierde sume consistente la buget din taxe şi impozite neîncasate se vede şi în scăderea ponderii impozitelor nete pe produs, de la 11,2% din produsul intern brut (PIB) în 2009 la aproximativ 10% din PIB în 2010, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Jumătate din piaţa alimentară este neagră
Industria de panificaţie este unul din sectoarele economiei în care evaziunea atinge cote-record, de 60% din totalul pieţei de aproximativ 1,25 miliarde de euro pe an. Doar alcoolul o mai egalează din acest punct de vedere, ca pondere. Cele două sectoare sunt de departe cele mai „negre" din toată industria alimentară, în care evaziunea măsoară în medie aproximativ 40-50%, potrivit datelor patronatelor de profil.
„Afacerile cumulate ale firmelor de panificaţie care activează la vedere şi sunt plătitoare de taxe se ridică la aproximativ 500 milioane de euro pe an, respectiv 40% din piaţă", a